Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alternatieven schenkingsvormen voor aandelen op naam (On campus of Livestream)

24 november 2021 @ 18:30 - 21:30

 

INHOUD:

Bij wet van 14 december 2005 schafte de wetgever de effecten aan toonder af. Vroeger konden die kosteloos worden overgedragen via handgift. Sinds 2014 is dit niet langer mogelijk omdat aandelen op naam niet kwalificeren als onlichamelijke roerende goederen. De belastingplichtige moet dus op zoek gaan naar alternatieve methoden van schenking – en die zijn meestal aan strengere toepassingsformaliteiten onderworpen.

Tijdens dit seminarie krijgt u een overzicht van de manieren waarop aandelen op naam kunnen weggeschonken worden. Dirk De Groot behandelt onder andere deze onderwerpen: 

  • De schenking van aandelen via de kwalificatie als zogenaamde familiale vennootschap. Aandelen kunnen onder dit gunstregime immers belastingvrij geschonken worden. Dirk De Groot bespreekt de na te leven voorwaarden, de procedure en de sancties bij schending van de voorwaarden.
  • De alternatieven voor de sluiting van de ‘kaasroute’:
    • de schenking van aandelen via de overschrijving in het aandelenregister. Welke vormvereisten moeten hierbij nageleefd worden en wat zijn de civiele en fiscale valkuilen? Vormt de inschrijving in het aandelenregister op zich een eigendomsoverdracht? Kan de schenking nietig verklaard worden? Kan de schenker de schenking van aandelen op naam via inschrijving in het register herroepen? 
    • de koop-schenking, waarbij een som geld wordt geschonken aan de koper, die op zijn beurt de aandelen aankoopt. Op onrechtstreekse schenkingen zijn geen registratierechten verschuldigd. Wat zijn de modaliteiten van een koop-schenking? Waarop moet gelet worden? Wat bij overlijden binnen de drie jaar?
    • de vermomde schenking, waarbij het aankoopbedrag van de aandelen teruggestort wordt aan de koper. Welke gevaren zijn er verbonden aan een vermomde schenking? Wat is de visie van de fiscus? Waarmee moet men rekening houden? Een meer geraffineerde techniek vormt de verkoop van aandelen gevolgd door een kwijtschelding van de koopsom. Juridisch wordt deze handelswijze aanzien als een onrechtstreekse schenking. 
  • De inbreng ten behoeve van een derde of zonder uitgifte van nieuwe aandelen. Deze constructie wordt beschouwd als een onrechtstreekse schenking, maar werd tot nog toe in de praktijk niet veel gebruikt. Nochtans heeft deze methode een enorm potentieel, zeker wanneer men de inbreng verricht in een eenvoudige structuur zoals de maatschap. Wat zijn hier de aandachtspunten om deze techniek correct uit te voeren? 

Wenst u een praktijkgericht overzicht te krijgen van verschillende alternatieven voor de schenking van aandelen op naam? Schrijf u dan nu in voor dit seminarie waarin zowel de burgerlijke als de fiscale aspecten aan bod zullen komen. 

Deze vorming zal hybride georganiseerd worden, d.w.z  u kan de sessie fysiek volgen (on campus) als online (livestream).

Het aantal plaatsen ‘on campus’ is zeer beperkt gezien de huidige corona maatregelen.  Afhankelijk van nieuwe regelgeving (versoepelingen/verstrengingen) kan dit steeds aangepast.  Wij zullen dit steeds tijdig communiceren.

 

REFERENT(EN):
Dhr. Dirk De Groot

 

DEELNAMEPRIJS:
€ 80,00
€ 40,00 voor leden LVAB (vrij van BTW: art. 44 W. BTW)

 

ONLINE INSCHRIJVEN:
Schrijf je hier in.
Inschrijven kan ENKEL ELEKTRONISCH tot uiterlijk 5 werkdagen voor de aanvang van de sessie.
Annuleren (kosteloos) kan tot en met 5 werkdagen voorafgaand aan de sessie. U kan zich wel steeds kosteloos laten vervangen.

 

INLICHTINGEN:
Nathalie Voets, 032 11 77 57 06
nathalie.voets@pxl.be

Bart Smets, 032 11 23 07 78
bart.smets@pxl.be 

 

BETALING:
Gelieve bij de betaling gebruik te maken van de gestructureerde mededeling zoals vermeld op de factuur. Onze opleidingen komen in aanmerking als KMO-project.
Indien u hiermee wenst te werken, gelieve voorafgaand aan uw inschrijving(en) het project aan te vragen en de projectcode te vermelden in het inschrijfformulier.

On demand webinars kunnen omwille van regelgeving niet betaald worden met KMO-portefeuille.

 

ATTEST

Alle seminaries en modules zijn erkend door het ITAA.
Bij elke deelname ontvangt u, na aftekening van de aanwezigheidslijst, een attest voor 3 uren beroepsvervolmaking.
Dit attest is enkel geldig indien door de organisator afgestempeld op het einde van de opleiding.

Enkel voor seminaries en de modules aangeduid met een sterretje (*) is erkenning voor het bekomen van juridische studiepunten aangevraagd bij de OVB.
Ze geven de deelnemende advocaten telkens recht op 3 studiepunten.

 

ERKENNINGSNUMMERS:
ITAA (LVAB/PXL): B0451/2019-01

Gegevens

Datum:
24 november 2021
Tijd:
18:30 - 21:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.pxl.be/Pub/Congress/Congressfilter

Organisator

LVEB
Telefoon:
0470 86 44 01
E-mail:
info@lveb-vzw.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 23
3500, Limburg 3500 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie
Leave a reply